Saturday, April 17, 2010

Japanse afvalscheidingsdrift


Fukuoka, zaterdag, 17 april 2010 - door Marcel Mioch

In Fukuoka was er op zaterdag 17 april 2010 op meerdere plekken in de stad een grote wedstijd welk restaurant en/of kok de beste ramensoep (soort gerecht) kon maken. Winkelend publiek en andere geïnteresseerden konden voor 300 Japanse yen een bordje mee eten. Dit werd dan ook door velen gedaan. Het was prachtig weer, lekker zonnetje en zeker niet duur. Vele Japanners hadden daar zeker een uur wachten voor over.
Ik niet, maar het hele gebeuren fotograferen was des te leuker.

Zoals gebruikelijk in Japan zijn er geen afvalbakken te vinden en als ze zijn te vinden moet alles streng gescheiden ingeleverd worden. Nu heb ik veel gezien de afgelopen jaren, maar eetstokjes apart scheiden en dan ook nog op restaurantsoort, vond ik iets te veel van het goede... zeker als je bedenkt dat Japan in de goede periode (voor 1997) veel afvalverbrandingsovens heeft laten bouwen met het doel energie uit afval op te wekken. Een publiek geheim is dat de Japanners wel nauwkeurig en juist inzamelen, maar dat het daarna weer allemaal bijelkaar gegooid wordt. Het grote probleem van de vele in Japan is dat de verbrandingsovens voeding moeten hebben en die is er door het scheiden van afval steeds minder. Dit is al jaren een groot probleem voor de beheerders van verbrandingsovens.


Aangezien ik het fijne van deze actie wilde weten, heb ik de organisatie gevraagd wat hier nu de bedoeling van is. De gedachte van de organisatie is niet alleen gescheiden willen inzamelen om afval te scheiden, maar elk stokje heeft een print van de verstrekker (het restaurant en/of kok). Boven de afvalbak staat een bord met daarop de naam van het restaurant en/of kok. De afvalbak met de meeste stokjes heeft gewonnen.

Dit zou nooit kunnen werken in Nederland denk ik. Het zou het uitlokking heten en juist bewust worden gesaboteerd. Toch waren de Japanners om me heen heel bewust de juiste bak aan het zoeken.
Van klein tot groot en van hip tot dames in kimono.

Sta je dan in je mooie kimono...welke bak is het nu?

No comments:

Post a Comment